Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2011

ΜΟΛΙΕΡΟΥ: Ο ΚΑΤΑ ΦΑΝΤΑΣΙΑΝ ΑΣΘΕΝΗΣ (ΚΩΜΩΔΙΑ)


ΜΟΛΙΕΡΟΥ: Ο ΚΑΤΑ ΦΑΝΤΑΣΙΑΝ ΑΣΘΕΝΗΣ (ΚΩΜΩΔΙΑ)

ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

Ο άνθρωπος αντέχει σε πολλές επιθέσεις αν τον χαρακτηρίσεις ψεύτη, κλέφτη, απατεώνα ακόμα και δολοφόνο. Ένα δεν αντέχει! Να τον δείξεις γελοίο. Αυτό είναι και το μεγάλο όπλο του Μολιέρου στο συνολικό του έργο. Ο Αργκάν γελοιοποιείται στα μάτια όλων των υπολοίπων διότι είναι έρμαιο της αδυναμίας του και μεγάλη ευκαιρία για τους απατεώνες που τον περιτριγυρίζουν, πουλώντας του φάρμακα και «ελπίδα». Ο Μεγάλος Μολιέρος θα είναι πάντα εδώ. Επίκαιρος και όχι ψευτομοντέρνος. Διότι οι αδυναμίες των ανθρώπων είναι παρούσες και ισχυρές όσα χρόνια κι αν περάσουν. Κι όπως όλοι οι μεγάλοι δημιουργοί έτσι κι αυτός τοποθετεί μπροστά μας –χωρίς να το καταλαβαίνουμε- έναν υπέροχο καθρέφτη, κι εμείς νομίζουμε ότι γελάμε με τους άλλους. Γελάμε όμως με την καρδιά μας.


ΜΟΛΙΕΡΟΣ





Μολιέρος - Ο κατά φαντασίαν ασθενής


Υπόθεση

Ο Αργκάν είναι ένας αρρωστοφοβικός εξαρτημένος από τους γιατρούς και τα φάρμακα. Αισθάνεται συνεχώς άρρωστος, αν και στ' αλήθεια δεν έχει τίποτε. Αδυνατεί να ακολουθήσει τις υποδείξεις των γιατρών και εκείνοι τον εκμεταλλεύονται. Θέλει να παντρέψει την κόρη του, Ανζελίκ με ένα γιατρό προκειμένου να έχει δωρεάν ιατρική φροντίδα, αλλά εκείνη είναι ερωτευμένη με τον Κλεάνθη. Ο αδερφός του, σε συνεργασία με την υπηρέτρια του Αργκάν, Τουανέτ, θα προσπαθήσει να τον "θεραπεύσει" από τις φαντασιοπληξίες του. Τον πείθουν να παραστήσει το νεκρό ώστε να ανακαλύψει ποιος πραγματικά τον αγαπάει και του είναι πιστός. Θα αποδειχθεί τελικά ότι η δεύτερη σύζυγός του κυνηγούσε μόνο την περιουσία του ενώ η κόρη του τον αγαπούσε πραγματικά. Μετά την "νεκρανάσταση" του, ο Αργκάν θα επιτρέψει στην Ανζελίκ να παντρευτεί τον άντρα που θα επιλέξει εκείνη.

Επηρεασμένος από τον Πλαύτο και τον Τερέντιο, αλλά και χρησιμοποιώντας τη φαρσική εφευρετικότητα της Κομμέντια Ντελλ Αρτε, ο Μολιέρος αναδείχτηκε ο κατ εξοχήν συγγραφέας που εστιάζει την προσοχή του σε έναν τύπο ανθρώπου και, μεγεθύνοντας το ελάττωμά του, τον μετατρέπει σε σύμβολο και παράδειγμα προς αποφυγήν. "Ο κατά φαντασίαν ασθενής" είναι το κύκνειο άσμα του κορυφαίου κωμωδιογράφου και εκπροσώπου του γαλλικού κλασικισμού. Το έγραψε όντας ο ίδιος άρρωστος και ταλαιπωρημένος από τους γιατρούς της εποχής. Στο πρώτο ανέβασμά του στο Παρίσι, ο Μολιέρος έπαιξε τον πρωταγωνιστικό ρόλο του Αργκάν και αποθεώθηκε από το κοινό, αλλά και στην τέταρτη παράσταση η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε επί σκηνής. Κατάφερε με δυσκολία να τελειώσει την παράσταση, και πέθανε λίγες ώρες αργότερα (Φεβρουάριος 1673). Όμως το έργο του αυτό παίζεται συνεχώς και με μεγάλη επιτυχία, διότι στηλιτεύει με πολύ χιούμορ τις τακτικές των αργυρώνητων γιατρών κάθε εποχής, που θησαυρίζουν σε βάρος υστερικών με την υγεία τους ανθρώπων.


Μολιέρος: Ο κατά φαντασίαν ασθενής – Διαβάστε το





Μολιέρος: Ο κατά φαντασίαν ασθενής – Διαβάστε το


 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου