Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ JEAN MARIE ROUART: Άγρια Αμερική



ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ JEAN MARIE ROUART: Άγρια Αμερική

Ένα σύνθετο έργο για τα σαθρά θεμέλια του δυτικού πολιτισμού, ένα κοινωνικό θρίλερ που κινείται μεταξύ αρχαίας τραγωδίας και θρησκευτικής παραβολής. Η υποκρισία, η ανηθικότητα και το αλληλέγγυο πνεύμα των εξουσιών που εδώ και χρόνια πορεύονται και ηθικολογούν με τις ευλογίες του θεού.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΟΥΖΑΚΗΣ


Ποιες κοινωνίες τρέφουν την αδικία, τον ρατσισμό, τη βία και τη διαφθορά; Δεν χρειάζεται να είσαι ιδιαιτέρως ευφυής για να καταλάβεις ότι σχεδόν όλες οι πουριτανικές και θρησκόληπτες κοινότητες είναι χτισμένες με τους νόμους της σιωπής, της αδικίας και του αίματος!

Ο Γάλλος συγγραφέας Jean Marie Rouart στο μυθιστόρημά του στρέφεται στο σκοτεινό παρελθόν του αμερικάνικου Nότου όχι τόσο για να καταγγείλει τη ρατσιστική Αμερική της δεκαετίας του '30 και να υποστηρίξει, όπως συνηθίζουν άλλωστε οι διανοούμενοι, τις καταπιεσμένες μαύρες κοινότητες. Αλλά για να μας υπενθυμίσει, αρκετά χρόνια μετά την κατάργηση της δουλείας και πολλών ακόμα κοινωνικών προκαταλήψεων, ότι τα θεμέλια ολόκληρου του Δυτικού οικοδομήματος είναι σαθρά. Οι παλιοί μηχανισμοί καταπίεσης, διακρίσεων και διαφθοράς στις ανθρώπινες κοινότητες μάλλον δεν εξαφανίστηκαν. Απλώς μεταλλάσσονται, αλλάζοντας διαρκώς μορφή και στόχους.

Ιδανικό περιβάλλον για να αναπτύξει την ιστορία του είναι το Νόρφολκ, μια γαλήνια πόλη του αμερικανικού Nότου, χτισμένη δίπλα σε κατάφυτους λόφους, διάσπαρτη από παστέλ βίλες ψευδο-αποικιακού στυλ, αλέες και μπιγκόνιες. Ο πληθυσμός του Νόρφολκ στα τέλη της δεκαετίας του '30 αποτελούνταν από μεθοδιστές μετανάστες σουηδικής καταγωγής, ανάμεικτους με Γερμανούς καλβινιστές. Στις παράγκες και τα χαμόσπιτα του γκέτο, ανατολικά της πόλης, έμεναν οι μαύροι, γύρω από μια εκκλησία πεντηκοστιανών.

Σε αυτό το καθωσπρέπει και θεοσεβούμενο περιβάλλον θα διαπραχθούν ορισμένα ειδεχθή εγκλήματα. Ένα υγρό βράδυ στο ποτάμι της περιοχής μια νεαρή μαύρη θα βιαστεί και θα δολοφονηθεί από το λευκό γόνο μιας πλούσιας οικογένειας. Δεν είναι η πρώτη. Ανάλογα περιστατικά συμβαίνουν συχνά στην περιοχή.

Την ίδια εποχή ένας ακόμα λευκός, ο καλοαναθρεμμένος Τζιμ, ερωτεύεται παθιασμένα μια άλλη νεαρή μαύρη, την Άντζελα. Η σχέση τους δεν προκαλεί απλώς την οργή της κοινότητας αλλά και τον εξευτελισμό του μαύρου κοριτσιού, το οποίο οδηγείται βίαια στον οίκο ανοχής της περιοχής.

Η δολοφονία της πρώτης μαύρης κοπέλας στο ποτάμι θα κουκουλωθεί άτσαλα αλλά αποτελεσματικά, με την αγαστή συνέργεια των τοπικών Αρχών, αφού ο πλούσιος γόνος που τη διέπραξε ετοιμάζεται να ακολουθήσει πολιτική καριέρα. Ο πόθος όμως του Τζιμ για την Άντζελα δεν θα κατευναστεί ακόμα κι όταν ο ίδιος θα φύγει για σπουδές στη Βοστόνη ή όταν θα παντρευτεί μια λυγερόκορμη κόρη λευκής οικογενείας.

Σε αυτό τον καμβά ο Rouart, με γλώσσα άμεση και λιτή, σκιαγραφεί ένα σύνθετο έργο. Η ιστορία του κινείται υπογείως στις περιοχές της αρχαίας τραγωδίας, της αλληγορίας και της θρησκευτικής παραβολής με ανθρωποθυσίες, μάρτυρες και τιμωρούς. Για να μας φέρει αντιμέτωπους με το φανατισμό και τη μικρόνοια των ανθρώπων -λευκών και μαύρων- αλλά κυρίως με την υποκρισία, την ανηθικότητα και το αλληλέγγυο πνεύμα των εξουσιών που εδώ και αιώνες πορεύονται και ηθικολογούν με τις ευλογίες του Θεού. Πανέτοιμες, ανά πάσα στιγμή, να καταπατήσουν κάθε έννοια δικαίου όταν αντιληφθούν ότι η κυριαρχία και τα συμφέροντα τους απειλούνται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου